ERASMUS

                 
      


ŠTO JE ERASMUS?

Erasmus+ je EU-ov program kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Program za razdoblje 2021. – 2027. izrazito je usmjeren na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju te promicanje sudjelovanja mladih u demokratskom životu. Podupire prioritete i aktivnosti u okviru europskog prostora obrazovanja, Akcijskog plana za digitalno obrazovanje i Programa vještina za Europu.


ERASMUS PROJEKT:  "STEAM U VRTIĆU"

Dječji vrtić Siget ove godine, 2023. po prvi puta sudjeluje u Erasmus projektu! Tema projekta nam je "STEAM U VRTIĆU".
Iako već duži niz godina radimo na aktivnostima iz područja STEAM-a s potencijalo darovitom djecom, smatramo kako se STEAM aktivnosti trebaju i mogu provoditi u svim odgojnim skupinama, od jaslica do predškolaca.
Ove godine smo se ohrabrili i napisali naš prvi Erasmus projekt upravo na ovu temu. Djelatnici Dječjeg vrtića Siget čine jedan vrlo entuzijastičan, izuzetno zainteresiran i vrijedan tim, a o tome govori i sama brojka uključenih djelatnika u Erasmus + projekt. Iako nam je tek  prvi projekt uključilo se ukupno 16 djelatnika (odgojitelja i stručnih suradnika).


1. MOBILNOST: MALAGA, Španjolska

TEMA: "STEAM KINDERGARTEN"

 

U periodu od 6. do 10.11.2023. odradili smo našu prvu mobilnost. Ravnatelj Marko Pavlović, psihologinja Eva Jagić Vasilić i pedagoginja Sonja Srebačić, odradili smo tečaj na temu STEAM KINDERGARTEN (Malaga, Španjolska) u organizaciji IDEVELOP. Na tečaju nas je bilo ukupno 12 (7 iz Hrvatske, 4 iz Rumunjske i 1 iz Litve). Edukacija je osmišljena sa puno praktičnih primjera. Radili smo sa Beebot-om, malom pčelicom robotom, pomoću koje i djeca vrtićke dobi mogu bez problema svladati prve korake kodiranja i početnog programiranja. Pčelica je izvrsna i za usvajanje novih pojmova, vježbanje prostorne orijentacije, razvijanje predčitalačkih i predmatematičkih vještina, učenje stranog jezika i još puno toga! Iz područja inženjerstva, robotike i tehnologije odlično su se uklopili setovi Lego We Do. Djeca u vrtićkoj dobi koriste ovaj set za poticanje kreativnosti i apstraktnog razmišljanja. Djeca izrađuju svoje robote po modelu ili vlastitoj kreaciji te nadodaju senzore i motore kako bi "oživjeli" svoje robote i zadali im pokret i zvuk. Za učenje osnova računalnog programiranja na kreativan način koristili smo program ScratchJr u kojem se s djecom mogu stvarati digitalne priče i stripove. Djeca sama kreiraju svoju priču, scenu, likove, a zatim pomoću jednostavnih alata programiraju što će ti likovi raditi, govoriti te mogu koristiti razne zvukove i tako oživjeti svoju priču. Veselimo se sve naučeno implementirati u rad naših odgojnih skupina!


 

 


2024 Vrtić Siget. Sva prava pridržana.