ERASMUS 2023.-24. - STEAM U VRTIĆU

                    

Dječji vrtić Siget ove godine, 2023. po prvi puta sudjeluje u Erasmus projektu!

Tema projekta: "STEAM U VRTIĆU".
Iako već duži niz godina radimo na aktivnostima iz područja STEAM-a s potencijalno darovitom djecom, te sa djecom predškolske dobi, smatramo kako se STEAM aktivnosti trebaju i mogu provoditi u svim odgojnim skupinama, od jaslica do predškolaca.

Današnja djeca odrastaju u svijetu kada su sve informacije dostupne. Odrastaju u svijetu digitalnih alata, mobitela, računala. Smatramo da je zadatak nas odraslih (odgojitelja i roditelja) naučiti koristiti digitalne alate na pravilan i odgovoran način u skladu s dobi djece te ih poticati da su oni glavni kreatori u stvaranju nečeg novog i inovativnog. U praksi smo svjedoci da djeca jako dobro svladavaju sve pojmove iz različitih područja znanosti i tehnologije, ali važno je imati vještinu prenošenja tog znanja na djeci razumljiv način.

         
Ove godine smo se ohrabrili i napisali naš prvi Erasmus projekt upravo na ovu temu. Djelatnici Dječjeg vrtića Siget čine jedan vrlo entuzijastičan, izuzetno zainteresiran i vrijedan tim, a o tome govori i sama brojka uključenih djelatnika u Erasmus + projekt. Iako nam je tek  prvi projekt uključilo se ukupno 16 djelatnika (odgojitelja i stručnih suradnika). Sva nova znanja i vještine implementirat ćemo u odgojno obrazovni rad Dječjeg vrtića Siget.

CILJ PROJEKTA:

Jačanje kompetencija odgojitelja i stručnih suradnika na STEAM području kako bi zajedno jačali kompetencije djece. Želimo provoditi STEAM aktivnosti u što više odgojnih skupina. Kada osnažimo kompetencije odgojitelja, ponuditi ćemo STEAM aktivnosti u što više odgojnih skupina, uz prilagodbu u odnosu na dob djece.

Jačat ćemo znanstvenu pismenost djece, razvijanjem prirodne dječje znatiželje, razvijanjem kritičkog promišljanja i logičkog zaključivanja s ciljem da približimo djeci sva područja znanosti.


PLANIRANE MOBILNOSTI:
 

  • STEAM KINDERGARTEN (MALAGA, Španjolska)
  • THE BEST DIGITAL TOOLS FOR LANGUAGE TEACHERS (DUBLIN. Irska)
  • STEM EDUCATION: BASIC ICT TOOLS AND APPS (DUBLIN, Irska)
  • ROBOTICS AND STEAM FOR KINDERGARTEN (BARCELONA, Španjolska)
  • INSPIRING YOUNG LANGUAGE LEARNERS (REYKJAVIK, Island)
  • KINDERGARTEN TEACHERS PLAY TO LEARN MORE (REYKJAVIK, Island)
  • STEAM EDUCATION (HERAKLION, Grčka)
  • TEACHING SCIENCE (HERAKLION, Grčka)
  • ROBOTICS IN STEAM EDUCATION (HERAKLION, Grčka)KOORDINATOR PROJEKTA: Sonja Srebačić, pedagoginja
 


2024 Vrtić Siget. Sva prava pridržana.