O VRTIĆU

Davne 1972. godine Fond za neposrednu dječju zaštitu grada Zagreba u naselju Siget otvara ′kombiniranu dječju ustanovu′ – jaslice i vrtić. Ustanova započinje rad kao sastavnica dječjeg vrtića Novi Zagreb u sklopu kojeg su već djelovali vrtići u naseljima Savski Gaj (od 1961. godine.), Trnsko (od 1963. godine) i Zapruđe (od 1968. godine). U jaslice i vrtić bilo je smješteno 148 malih polaznika o kojima su skrbila 43 zaposlenika. Ravnateljica vrtića Novi Zagreb bila je Anka Bujas Mikša, a prva pedagoginja vrtića Branka Hemar. Rad s djecom održavao se svakog dana od 5 do 17 sati, šest dana u tjednu (svaka je subota bila radna!). Djecu je u jutarnje dežurstvo primala ′higijeničarka′ koja je radila tzv. trijažu dolazeće djece te bila zadužena za organizaciju zdravstveno-higijenske službe u suradnji s Domom zdravlja Remetinec. U sklopu te suradnje svakoga je tjedna dolazio liječnik koji je obavljao zdravstveni pregled djece. U zapisima toga vremena stoji da je nakon dvogodišnjeg iskustva cjelokupno zdravstveno stanje djece više nego zadovoljavajuće, broj epidemija u stalnom je padu, a preventivne se mjere efikasnije provode.
 

Danas Dječji vrtić Siget obavlja svoju djelatnost u objektima na dvije lokacije: Siget 12 i Aleja pomoraca 27. Kuća na adresi Siget 12 ili "bijeli vrtić", kako su ga prozvala djeca, nalazi se u sjevernom dijelu naselja i izgrađen je 1972. godine. Kada je građen, objekt je bio predviđen za četrdesetero djece u jaslicama i stotinjak djece u vrtiću. Dvorište i igralište ima 3000 četvornih metara. Vrtić raspolaže s devet prostora za dnevni boravak djece te dvoranom za vježbanje.
  

U južnom dijelu naselja Siget, iza pet stambenih tornjeva, između crkve sv. Križa i stadiona Hrvatskog dragovoljca te Osnovne škole Većeslava Holjevca, smješten je drugi objekt. Zgrada je izgrađena 1978. godine, okružena je parkom i igralištem koje se prostiru na 7370 četvornih metara. Ovako velika površina pruža niz mogućnosti, tako da se na njoj nalazi sklonište brežuljak koji zimi služi i kao skijaški spust i kao sanjkalište.

 

na


Vrtić danas brine o oko 500 mališana, u 25 odgojnih skupina, od čega se u pet skupina provodi cjelodnevni program s ranim učenjem engleskog jezika, u pet skupina se provodi Montessori program, u  jednoj skupini se provodi cjelodnevnog programa za potencijalno darovitu djecu i u jednoj skupini se provodi dramsko scenski program. U području ranog učenja stranih jezika, postižu se izvrsni rezultati, stoga je DV Siget stekao status centra izvrsnosti, te je proglašen Razvojnim centrom za rano učenje engleskog jezika. Status stručno razvojnog centra vrtić ima od 2009. do danas.
Kroz 50 godina postojanja nastojalo se stalno poboljšavati kvalitetu rada te kroz raznovrsnu ponudu pedagoških ideja i koncepcija postići da svako dijete ima prigodu za skladan i cjelovit razvoj svoje osobnosti.


2024 Vrtić Siget. Sva prava pridržana.