Suradnja s roditeljima

 Dragi roditelji,
polaskom vašeg djeteta u Dječji vrtić Siget, postajemo suradnici na zajedničkom zadatku skrbi, njege, odgoja i obrazovanja vašeg djeteta. Usklađenost i prožimanje odgojnog djelovanja iz roditeljskoga doma s vrtićkim odgojno – obrazovnim radom bitni su preduvjeti za skladan razvoj i uspješan odgoj vašeg djeteta. Osnova naše suradnje je uzajamno poštivanje, povjerenje, otvorena i iskrena komunikacija za dobrobit djeteta.  Kako bi naša suradnja bila još kvalitetnija ove pedagoške godine kao projekt na nivou cijelog vrtića imamo temu „Suradnja s roditeljima“ te vas pozivamo da se i vi uključite u aktivnosti zajedno sa odgojiteljima i djecom vaših odgojnih skupina.

Suradnja roditelja i vrtića može se realizirati kroz slijedeće aktivnosti:

· RODITELJSKI SASTANCI – Tijekom pedagoške godine odgojitelji će održati četiri roditeljska sastanka. Teme mogu biti vezane uz dječji razvoj, probleme koji su specifični za određenu skupinu, jačanje suradnje, očekivanja roditelja itd. Na roditeljskim sastancima ćete saznati na koji način se i vi možete uključiti u aktivnosti skupine. Svojim redovitim dolaskom i aktivnim sudjelovanjem pokazujete svoj interes za razvoj vašeg djeteta i uvažavanje partnerskog odnosa sa vrtićem s ciljem  kvalitetnog odgoja i obrazovanja vašeg djeteta.

· INDIVIDUALNI  RAZGOVORI – održavaju se prema potrebi. Mogu biti na inicijativu roditelja, odgojitelja ili članova stručnog tima. Pozivamo vas da zajedno izmijenimo važne informacije i stručne savjete vezane uz djetetov rast i razvoj, odgojne postupke i aktivnosti vašeg djeteta u skupini.

· KREATIVNE RADIONICE – cilj ovakvih radionica je opušteno, zajedničko druženje roditelja, djece i odgojtelja. Zajedno se izrađuju sredstva koja kasnije djeca koriste za igru i učenje u svojim odgojnim skupinama.

· TEMATSKE RADIONICE -  Pomažu vama roditeljima da unaprijeđujete svoja roditeljska znanja i vještine i da dobijete podršku u odgoju vase djece. Radionice su interaktivne kako bi vi mogli iznjeti svoje stavove, zabrinutosti i razmjeniti uspjehe u odgoju vase djece.

· KUTIĆI ZA RODITELJE -  Informativni kutići predstavljaju “prozor” u život vrtićke skupine. Tamo ćete naći obavijesti o organizaciji rada skupine i ustanove, postignuća i osobnosti djece u skupini, obavijesti o izletima, predstavama i ostalim događanjima u kojima će sudjelovati vaša djeca ali i pozive vama roditeljima na suradnju. Zato redovito provjeravajte kutiće za roditelje.

· ZAVRŠNA SVEČANOST – vaša prisutnost i sudjelovanje u pripremi završne svečanosti potiče kod djece osjećaj kompetencije i važnosti. A nakon svečanosti ponos djece, roditelja i odgojitelja je nemjerljiv!

· DRUŽENJE RODITELJA, DJECE I ODGOJITELJA – Kroz zajedničko druženje uspostavljamo temelj za dobar odnos  i zdravu komunikaciju  između djeteta,  roditelja i odgojitelja. Uključivanjem roditelja u druženje i igru približavamo obitelj vrtiću i vrtić obitelji.

· INDIVIDUALNO SUDJELOVANJE – Pozivamo vas da provedete vrijeme u skupini vašeg djeteta. Zajedno sa odgojiteljima dogovorite se o terminu koji vam odgovara i koju aktivnost bi proveli sa djecom. To može biti na primjer: čitanje slikovnica, mala lutkarska predstava, predstavljanje vašeg zanimanja, hobija, vježbanje u dvorani, likovne, glazbene radionice, sviranje instrumenta, priprema zimnice, posjeta odgojne skupine vašem radnom mjestu (ukoliko je to moguće)…

· EVALUACIJA – Na kraju svake pedagoške godine ponudit ćemo vam evaluacijske liste. Na taj način dobit ćemo vašu povratnu informaciju što radimo kvalitetno i područja na kojima se trebamo poboljšati. Budite iskreni u ispunjavanju jer nam je važno vaše mišljenje.

Zbog svega ovoga vrlo je važno da odgojitelji i roditelji u međusobnu suradnju ulažu mnogo povjerenja, otvorenosti, tolerancije, objektivnosti i spremnosti za uvažavanje osobnih i profesionalnih kompetencija, usklađivanje odgojnih utjecaja i zajedničko rješavanje problema u razvoju i odgoju djeteta.

Veselimo se zajedničkoj suradnji u najboljem interesu vašeg djeteta!


2024 Vrtić Siget. Sva prava pridržana.